13 DECEMBER 2021

DOOR: MARIEL ROELFSEMA

 

Elk jaar zo rond oktober beginnen bij veel mensen de feestdagen-kriebels al te kriebelen.

De pepernoten liggen in alle soorten en kleuren in de schappen van de supermarkten en ook

de kerstkaarten en kerstballen doen hun opmars. Voor het grootste deel van de mensen een

leuk gevoel in deze donkere dagen. Voor kinderen en volwassenen met gescheiden ouders vaak

niet. In het gunstige geval kunnen de ex-partners op hetzelfde moment in dezelfde kamer zijn en zijn er ‘nog maar’ 2 verplichtingen. Is dit niet het geval en moeten de ouders op verschillende dagen bezocht worden, kom je al snel kerstdagen tekort. Bij veel kinderen en jongvolwassenen met soms inmiddels een eigen gezin, wordt gesproken over een 3e kerstdag en verplichtingen op kerstavond zodat ze aan alle verplichtingen kunnen voldoen. In zulke gevallen vallen vrienden, waar je ook graag Kerst mee viert, buiten de boot. Maar het belangrijkste is dat je jezelf voorbij loopt!

 

Wat wil jij met Kerst? Knus met je eigen gezinnetje een kerstontbijt? Lekker met z’n allen een pyjamadag met leuke kerstfilms? Eén ding wil iedereen met gescheiden ouders; geen verplichtingen, geen schuldgevoel omdat je niet bij die ene ouder kan zijn, geen loyaliteitsconflict. 

 

Daarom mijn oproep aan alle gescheiden ouders: Geef Uw kind dit jaar een verplichtingsloze Kerst in plaats van een loyaliteitsconflict. Het is niet moeilijk. Pak de telefoon en zeg “We kunnen het samen vieren, als jullie dat willen, maar het hoeft niet. Maak voor jullie jonge gezin nieuwe tradities en voel je vrij om keuzes te maken met Kerst. De ene keer hebben opa en oma A geluk en het jaar daarop wellicht opa en oma B.”

Want wees nou eerlijk; wat is vrijheid als we onze eigen kinderen geen vrijheid met Kerst kunnen geven. Vrijheid als ultiem Kerstcadeau!

Ik wens iedereen fijne Kerstdagen met mensen om je heen die daar uit eigen beweging willen zijn.

 

 

“Het ultieme Kerstcadeau”