30 Augustus 2022

DOOR: MARIEL ROELFSEMA

 

De vakantie zit er op. Moe maar voldaan (meer moe dan voldaan) komen ze mijn praktijk binnen. Zij is een moeder van twee dochters van 8 en 11 jaar, en samen zijn ze de ouders van een dochtertje van 2 jaar.

De vakantie heeft haar goed gedaan, hem duidelijk wat minder. Zichtbaar vermoeid, maar toch bruisend om zijn verhaal te vertellen, gaan ze zitten. Eerst koffie, even aarden…

Ik vraag hoe de vakantie is geweest. "Heerlijk", antwoord zij. Hij kijkt verbaasd opzij. "Vreselijk", zegt hij. "Dit doe ik nooit weer!"

Ik geef hem de ruimte om aan te geven wat hem hoog zit. Hij klaagt over de 'heksen' van 8 en 11. Haar gezicht laat zien dat ze in de verdediging schiet, maar ze houdt zich stil. Ik schrijf alvast één woord op in mijn aantekeningen; loyaliteit.

Als hij uitgeraasd is, stel ik hem een heel directe vraag. (Bij mij in de praktijk noemen we de dingen bij naam en dat kan confronterend zijn. We draaien niet om de hete brij heen) "Vind je dat HAAR dochters een slechte invloed hebben op JOUW dochter?" Enigszins beschaamd antwoord hij "ja". Ik vraag haar hoe zij dit ziet en hoe dit voor haar voelt. Zij voelt dit niet zo, het zijn immers alledrie HAAR dochters.

Op dat moment gaan we dieper in op de verschillende loyaliteiten binnen een samengesteld gezin. Door middel van een genogram met verschillende gekleurde lijnen/verbindingen laat ik zien welke verschillende loyaliteiten er spelen binnen hun gezin. Er ontstaat inzicht en begrip in elkaars (soms) onmogelijke situatie. "Zet elkaar niet in een spagaat" zet ik eronder.

Aan het eind van de sessie wordt er met andere ogen teruggekeken op de vakantie, in ieder geval door hem. En zij? Zij kijkt met een andere blik en met meer begrip naar haar partner.

 

Tijdens de gesprekken met partners binnen een samengesteld gezin, komen onderwerpen soms spontaan eerder voorbij. Wij passen ons dan aan en pakken dit onderwerp eerder op. Zo is elk traject met een samengesteld gezin maatwerk.

 

"Loyaliteiten in de tent"