16 DECEMBER 2021

DOOR: MARIEL ROELFSEMA

 

Een samengesteld gezin is hard werken. Stiefmoeders zitten met regelmaat met wallen onder hun

ogen aan de praktijktafel. “Ze hebben niet in de gaten wat ik allemaal voor hen doe!” is een veel

gehoorde uitspraak. “Wat doe je dan allemaal, en is dat wel jouw taak?” is dan meestal mijn reactie.

 

Veel (niet allemaal) stiefmoeders stappen in de valkuil dat ze veel zorgende taken van hun nieuwe partner overnemen. Hij heeft co-ouderschap maar zij verzorgt de kinderen. Veel stiefmoeders denken dat hun nieuwe relatie pas echt goed gaat als ze goed met de kinderen om kan gaan. Daardoor gaan ze er vol in. Ze zijn behulpzaam, begripvol, leuk, aardig en lief en gaan daarbij volledig voorbij aan eigen behoeftes. Veel stiefmoeders cijferen zichzelf weg en worden daar, binnen deze nieuwe relatie, doodongelukkig van. Zo’n stiefmoeder wordt dan een wandelende-emotie-bom. Een stiefmoeder komt op zo’n moment in een spagaat te zitten. Opkomen voor je eigen behoeftes betekent dan meestal een enorm conflict binnen het gezin.

 

Kom ik weer terug op de vraag “wat doe je dan allemaal en is dat wel jouw taak?” In bijna alle gevallen is het eindantwoord “nee, het is niet jouw taak”. Stiefmoeders hoeven niet alle kinderen in bad te doen en naar bed te brengen. Als vader Co-ouderschap heeft, is dit zijn taak. Daarbij niet gezegd dat het niet mag als alle partijen dit leuk vinden, maar in principe is het zijn taak. Zo ook de balletles, voetbaltraining, kleren kopen, oudergesprekken op school en zwemles. 

 

Stiefmoeders hoeven niet de spil te zijn van het ‘nieuwe’ gezin en te zorgen dat alles goed loopt, dat er vooral maar geen ruzie komt, geen wrijving of irritatie. Dat is namelijk een taak van iedereen, het is een proces van jaren. Zoals gezegd, een samengesteld gezin is hard werken, voor iedereen in dat gezin. De buitenwereld heeft dat vaak niet in de gaten omdat in een ‘normaal’ kerngezin deze dynamieken niet spelen, wat uiteindelijk nog meer druk legt op deze stiefmoeder.

 

Bij Stief & Co hebben we oog voor deze stiefmoeders en begeleiden we ze door de valkuilen zichtbaar te maken. Tevens organiseren we stiefouder-café’s (ook online nu) om met “lotgenoten” samen te sparren. Hou daarvoor onze Facebook- en Instagrampagina in de gaten. 

 

Herkent U zich in de hierboven beschreven stiefmoeder? Schroom niet en neem contact met ons op. www.stiefenco.nl 

 

 

“Valkuilen van een stiefmoeder”